Trapper over Herman Muijs

TRAPPER, VERTELD OVER HERMAN MUIJS

Herman Muijs - Een leven met en voor zuiveldistributie materieel.


Een site over het melkvervoer van vroeger tot nu kan niet zonder de man, die aan de wieg heeft gestaan van het moderne distributie vervoer van melk en melkproducten, bij CMC - Sterovita en MelkunieHolland. We hebben het over Herman Muijs, begonnen bij Sterovita in Breukelen als monteur in de heftrucks, daarna actief als chef garage en wagenparkbeheerder bij CMC - MelkunieHolland. In de toptijd van het zuivelvervoer beheerde Herman Muijs een wagenpark van meer dan 500 voertuigen en heftrucks. [destijds het grootste eigenvervoer bedrijf van Nederland]. Toen Albert Heijn begon met standaardiseren van de zuivelproducten opslag in zijn winkels, door middel van roll-inn containers, had Herman Muijs een groot aandeel in het ontwikkelen van de laadbakken voor het vervoer hier van. De laadbakken werden inclusief de Netam laadklep op een nieuwe wagen chassis overgezet, na een grote opknapbeurt, door Deckers in Leiden. Deckers was de leverancier voor al het opbouwwerk van de wagens van Melkunie.

Herman Muijs was een man van afspraken nakomen, zodoende had niemand het lef, om dat wat op papier stond, niet na te komen. Gebeurde het niet volgens afspraak, dan waren de rapen gaar, en werd er op duidelijke niet mis te verstane wijze, aan b.v. de leverancier aangegeven dat planning, planning was en niets anders. Hij stond voor zijn wagenpark, ook die keer dat hij, na een ongeval met een distributie wagen, voor het gerecht moest getuigen, Melkunie werd veroordeelt, en Herman Muijs nam in het vervolg geen risico, en gaf het onderhoudsschema aan. Het onderdeel dat mogelijk de problemen had veroorzaakt, deze altijd met een grote beurt te vervangen.

Herman Muijs was ook de man die door een luchtcilinder werkende rolluik liet ontwerpen bij Deckers. 40.000 keer heeft het test rolluik de open dichtslag gemaakt op de proefopslag bij Deckers, voor dat het in de distributiewagens werd gemonteerd. Voor die tijd, moest het Henderson rolluik met Rungis sluiting handmatig worden geopend en gesloten. Sommige gebruikers besloten daarom, om het rolluik s'morgens te openen, en na de laatste klant weer te sluiten. Dit kwam de aflevertemperatuur van de producten natuurlijk niet ten goede.

Ook zijn haat - liefde verhouding met de distributie leiding, en concern bestuurders, was er één van, jullie moeten je bemoeien met zaken waar je verstand van hebt, en niet met die van techniek. Brieven aan deze afdelingen begon hij met stroop, maar eindigden dikwijls met azijn waarna hij meestal bereikt had wat hij wilde. Herman Muijs stond hoog in aanzien bij zijn leveranciers, vanwege de eerlijke en oprechte manier van zaken doen. Hij was een Scania-Vabis man in hart en nieren, en ontwierp de rijtest voor chauffeurs, waarvoor je moest slagen, zo niet, kwam je niet op "zijn "Scania's".

Na Scania, werd DAF een van de hoofdleveranciers voor de voertuigen in het distributie werk. Een bekend gezegde was in die jaren, DAF is gemaakt door boeren, bereden door boeren en onderhouden door boeren. Het wagenpark bestond voor 70% uit DAF voertuigen en de overige 30% was Scania en Mercedes bestel bussen. Voor het schoolmelkvervoer kocht hij Ford's bij Alex van Keulen in Amersfoort.

Herman Muijs heeft afscheid genomen van MelkunieHolland in Woerden zijn thuisbasis, in 1988. Tijdens de receptie is een streep gezet in het actief zijn in het melkdistributie materieel. Door een aantal sprekers werden de werkzaamheden en inzet voor het concern, met een lach en grote waardering gememoreerd. Het was een afscheid van niet alleen een groot techneut, maar ook van een wagenpark dat met de jaren, minder en minder werd. Het resultaat is bekend, auto's met gordijntjes rijden nu de zuivelproducten naar de afnemers. Herman Muijs is overleden, zijn grote kennis en inzicht, helaas ook.

 

Trapper. geplaatst januari 2009.                                                                                    Met dank aan, Peter van Nimwegen en Antoon Beljaars.

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 04