Historie Melkvervoer
Ziltwater winter 1963

ZILT WATER IN DE STRENGE WINTER VAN 1963

Februari 1963. Ons land wordt geteisterd door een wel zeer strenge winter, zo streng dat in Rotterdam het drinkwater zo zilt werd dat het niet meer geschikt was voor consumptie. Dit kwam doordat de grote rivieren, die de bron waren voor het Rotterdams drinkwater, bevroren waren, en daardoor konden ze het zoete water niet meer naar zee afvoeren. Het zoute zeewater daarentegen stroomde bij vloed steeds verder de rivieren op . Het gevolg was dat de gemeentelijke waterbassins aan de Honingerdijk zich geleidelijk aan vulden met zilt water.


“De Combinatie” in Rotterdam had gelukkig zijn eigen waterbron. Op diverse plaatsen op het fabrieksterrein en in de fabriek zelf kon drinkwater worden opgepompt om zo in de eigen behoeften te kunnen voorzien. Men was dan ook volkomen onafhankelijk van derden. Het was schoon, helder, maar wel hard water, maar door het te filteren via membraanfiltratie werd het zacht.

Personeel kon dan ook in die strenge winter van 1963, toen het leidingwater in Rotterdam zilt was, schoon bronwater tappen om mee naar huis nemen. Ook werden de kinderen van werknemers - zoals Wim den Hartog mij vertelde - die veelal in de omgeving van de fabriek woonden, met een jerrycan naar de fabriek gestuurd om daar vers bronwater te halen. Met eigen tankwagens werd er ook leidingwater bij de melkfabriek in Maasdam gehaald, waar men geen last had van zilt leidingwater; dit was voor o.a.de eigen slijters van “De Combinatie”.

Thuis gebruikte mijn moeder, net zoals vele Rotterdammers, Norit om het water middels een filter te zuiveren. Maar toen het steeds zilter werd, lukte dat ook niet meer. Bij de “RMI” en “De Vooruitgang” kon je een liter water kopen voor 15 cent per fles. Bij diergaarde Blijdorp en de Heineken Brouwerijen kon je twee jerrycans water per persoon laten vullen, en de “Sterovita” in Dordrecht verkocht drinkwater in de kartonnen verpakking die normaal gebruikt werd voor de Amerikaanse troepen, die gelegerd waren in Duitsland. Ook werd er speciaal voor zieke personen, per schip uit Hoek van Holland water aangevoerd, dat op 22 punten in de stad - uitsluitend op vertoon van een doktersattest - werd verstrekt.


Geplaatst: 14 september 2013

Terug naar boven ↑

Pagina 38