Melkboerin afbeeldingskaarten

MELKBOERIN AFBEELDINGSKAARTEN

Evenals de vele foto's van de melkboer die ik regelmatig kreeg toegestuurd, en waar ik in eerste instantie niets mee deed, het zijn er ondertussen al meer dan twaalfhonderd, zo verging het eigenlijk ook met de vele foto's van de melkboerin of ook wel melkmeisje genoemd. Ik heb er in al die jaren zo'n ruim 250 mogen verzamelen, want iets wegdoen wat met het zuivelverleden heeft te maken, dat doe ik nooit.


Het zijn voornamelijk postkaarten die ik heb, en heb ze nu eindelijk eens allemaal bewerkt, en tevens gecontroleerd op dubbele exemplaren.Ik kan je vertellen, dat viel nog niet eens mee omdat zeer veel van die postkaarten erg veel op elkaar lijken, soms is er iets weggelaten, of staan de personen net weer even iets anders, en ga zo maar door, zeker bij die [in]gekleurde postkaarten. Het zou best kunnen zijn dat er nog een of meer dubbele tussen zit, en als dat zo is geef het even door aan mij, dan verwijder ik die gelijk


Al halverwege de 18e eeuw begon men met dit soort prentjes te maken in de vorm van foto's al dan niet ingekleurd, tekeningen en zelfs geschilderde exemplaren kom je ook regelmatig tegen. Het zijn uitsluitend afbeeldingen van vrouwen, soms nog meisjes, die in de beginne van de rauwe melkverkoop, deze vervoerde door middel van een melkjuk op de schouders, waaraan dan twee meestal houten emmers, of ook wel koperen kannen aan hingen. Ook zie je prenten waarop de melkboerin zo'n kan op haar schouder mee draagt, soms vasthoudend met haar hand, en soms ook met een soort van draagband.


Weer later en met veel melkhandel, kwam de hondenkar met soms wel 3 of 4 honden ervoor in beeld, de melkkannen in zo'n kar werden ter bescherming en om het klotsen zo veel mogelijk tegen te gaan, rondom aangevuld met stro.Opvallend is ook dat bij veel van deze prenten een politieagent iets staat te schrijven, een bekeuring misschien wegens het aanlengen van de melk met water, of dat de ventvergunning wel in orde was, of misschien de gesteldheid van de hond[en] maar wat het ook mocht zijn, het staat wel aardig op zo'n postkaart.


Dit soort prenten zijn echt niet alleen van de Hollandse melkboerin, in alle landen om ons heen kwam je ze tegen en verdwenen uiteindelijk weer met de opkomst van de melkfabriekjes veelal coöperaties, die de bereiding, bezorging en verkoop van de melk zelf gingen doen. En de boer met melkvee, die bracht zijn vers gemolken melk nu zelf in de daarvoor bestemde melkbussen naar de fabriek. Ik zelf, kan echt genieten van al deze toch wel bijzondere en uiteenlopende afbeeldingen van al deze melkmeisjes c.q. boerinnen, en wil dan ook de bezoekers van deze site, deze zeker niet onthouden.


Groetjes Hans. Geplaatst: 16 januari 2016

Fotoshow Melkboerinnen

1t/m 40

Fotoshow Melkboerinnen

41 t/m 80

Fotoshow Melkboerinnen

81 t/m 120

Fotoshow Melkboerinnen

121 t/m 160

Fotoshow Melkboerinnen

161 t/m 200

Fotoshow Melkboerinnen

201 t/m 240

Fotoshow Melkboerinnen

241 t/m 267

Terug naar boven ↑

Pagina 8