Historie Melkvervoer
Brabant overige

BRABANT, OVERIGE ZUIVELFABRIEKEN

Brabant telde in de vorige eeuw heel veel kleine, meest coöperatieve zuivelbedrijfjes, waarvan de meeste boterfabriek[jes] waren.
De grootste hiervan zijn apart te zien op de verschillende pagina's van deze site. Elke dorp of stad in Brabant had zo zijn eigen zuivelbedrijfje; en van al deze kleinere zuivelbedrijfjes - zo'n 158 stuks - heb ik naar foto's gezocht, wat niet mee viel. Maar het zijn er uiteindelijk toch nog ruim 700 geworden.


Ik heb daarvoor zeer vele, voornamelijk streekarchieven, aangeschreven; helaas vaak zonder resultaat, maar na oproepjes op Facebook e.d., kwam ik toch vaak aan de benodigde foto's, die belangeloos werden afgestaan. Van veel fabriekjes zijn slechts enkele of helemaal geen foto’s gemaakt. Soms is er alleen een foto van de melkrijder[s], die de melk bij de boeren, die meestal in een coöperatie bij de fabriek aangesloten waren, ophaalde[n].


Ondanks dat vele foto's van slechte kwaliteit zijn, is het toch een fraaie collectie van de gehele Brabantse zuivelindustrie geworden.
Om het overzichtelijk te houden heb ik de fotovoorstellingen over meerdere pagina’s verdeeld. Let op: sommige fotovoorstellingen hebben slechts één foto. Klik op een afbeelding voor vergroting; gebruik de pijltjes om te navigeren.

Alphen ↑

Asten - Someren ↑

Baarle Nassau ↑

Bavel ↑

Beek en Donk ↑

Berghem ↑

Berlicum ↑

Best ↑

Beugen ↑

Biest ↑

Bladel↑

Borkel en Schaft ↑

Boskant ↑

Boxtel ↑

Budel ↑

Castelre ↑

Casteren ↑

Chaam ↑

Demen ↑

Den Hout ↑

Pagina 50

Deurne ↑

Diessen ↑

Dinther ↑

Dommelen ↑

Dongen ↑

Drunen ↑

Dungen ↑

Eersel ↑

Eindhoven overige ↑

Elshout ↑

Erp ↑

Esch ↑

Etten-Leur ↑

Fijnaart ↑

Gassel ↑

Gemert ↑

Gemonde ↑

Genderen ↑

Ginneken ↑

Gilze - Rijen ↑

Terug naar boven ↑