Historie Melkvervoer
Melkslijter H.H. Schook

RESIDENTIE MELKBOER H.H. SCHOOK

Bericht van Wim Schook op 26-9-2020

 

Beste Hans,


ik heb ook een 'zuivelverleden': mijn vader was van 1946 tot 1957 chef van het uitgiftestation, de 'afdeling' van de R.M.I. in de Mandarijnstraat in Den Haag. Toen daar Pieter Hus (de broodbakker) als directeur werd aangesteld, die de oudere werknemers begon te vervangen, nam mijn vader ontslag (na 31 dienstjaren) en begon hij voor zichzelf als melkboer. Toen kort daarna de R.M.I. failliet ging, werd de levering van producten overgenomen door Menken Melk uit Wassenaar. Ik heb ook nog wel wat foto's van melkwagens.
Heb je hier iets aan?


Groet, Wim.

Residentie Melk Inrichting

Geestbrugkade Rijswijk

RMI Rijswijk reclameflyer

Ik heb Wim geantwoord dat ik zeker interesse had in zijn verhaal. Wat later kreeg ik onderstaand bericht van hem.


Mijn vader was een zoon (één van de acht kinderen) van mijn opa die destijds een groentewinkel had. En mijn vader moest ( in 1921) met 11 jaar van school en helpen in de winkel. Toen hij 16 was, werd hij melkboer bij de voorganger van de R.M.I. Hij werkte vanuit de fabriek aan de Geestbrugkade in Rijswijk. In 1946 werd hij bevorderd tot chef van de afdeling aan de Haagse Mandarijnstraat. Hij kende natuurlijk alle wijken die vanuit deze afdeling werden bediend. Toen hij in 1957 dus vertrok bij de R.M.I. kocht hij de beste wijk, de Vogelbuurt. We hadden veel klanten die werkzaam waren bij ambassades en we hadden dus hun sleutel van de keukendeur. Zo konden we zelf de (Amerikaanse) koelkast aanvullen. Er werd één keer per maand afgerekend. Er waren ook artiesten klant: Tom Manders op de Tortellaan, Willy Vervoort en Jan Oradi op de Spotvogellaan.

1958 - Mandarijnstraat RMI Melkkar met Tomlinson motor aandrijving

1960 - Tortellaan Melkboer H.H. Schook

Mijn vader was de eerste in Den Haag die een Spijkstaal kocht, waar hij in kon zitten. Ik hielp vrijwel elke woensdagmiddag en zaterdag in de wijk. Ik heb toen bedacht dat ik nooit melkboer zou worden. In 1963 (strenge winter) werd mijn vader aangereden op de Laan van Poot terwijl hij naast zijn wagen stond (nota bene door een klant). Ik werd opgetrommeld om de wijk af te maken en pa verdween in het ziekenhuis. Ik kreeg 14 dagen vrij van school om een vervanger in te werken, maar twee of drie vervangers later was de wijk zo verlopen dat de boel moest worden verkocht.
Mijn vader was blijvend invalide. Uit coulance heeft hij nog enige tijd 'gewerkt' op de reclameafdeling bij Menken.


Met vriendelijke groeten,


Wim Schook

Spijkstaal bezorgwagen H.H. Schook

1962 Vogelwijk

Spijkstaal bezorgwagen H.H. Schook

1962 Vogelwijk

Hieronder nog een paar afbeeldingen van o.a. een optocht van de
"Residentie Melk Inrichting" op de Vaillantlaan in Den Haag in 1936
Een Residentie melkman met gemotoriseerde melkkar RMI in 1948.
Het ERMI roomijsdepot in de Honthorststraat, Den Haag 1979

Nog wat beknopte informatie over de beide R.M.I. melkinrichtingen

In tegenstelling tot de Rotterdamse R.M.I. - wat stond voor "Rotterdamse Melk Inrichting" - destijds gevestigd op de Persoonsdam, stond de Rijswijkse R.M.I. voor "Residentie Melk Inrichting", gevestigd aan de Geestbrugkade in Rijswijk.
De afkorting R.M.I. voor de in 1924 opgerichte Rijswijkse melkfabriek was niet toevallig, het was een 100% volle dochter van de Rotterdamse onderneming, opgericht in 1879 en het bedrijf was te vergelijken met de andere grote melkfabrieken in de regio zoals, Van Grieken, Sierkan en Menken.
De Haagse Mandarijnstraat was een van de uitgifte-depots van waaruit de melkslijters hun wijk in gingen. De Rijswijkse R.M.I. had in totaal zo'n 80 melkslijters in dienst.
Zoals bij zoveel melkfabrieken het geval was, werden de melkslijters die in dienst waren van de onderneming, weggesaneerd.
De keuze was beperkt: of weg - of in de fabriek werken - of een melkwijk kopen. De meesten kozen voor het laatste, al was het alleen maar om het vrije en zelfstandige bestaan.
De Rijswijkse R.M.I. had ook veel winkels in eigen beheer, zo'n 15 stuks verdeeld over Rijswijk, Den Haag en Voorburg.
In de Honthorststraat in Den Haag had men ook een uitgiftestation voor het ERMI-ijs, opgeslagen in een grote diepvriescel. Het ijs werd geproduceerd bij de R.M.I.-vestiging in Rotterdam.
In april 1965 fuseerde de gehele R.M.I. en de toen aangesloten "Vereenigde Zuivelbereiders" en Crona frisdranken en de melkfabriek "De Bommelerwaard" in Heusden met de Nederlandse Melk Unie, gevestigd in Den Haag. NMU beschikte toen over 14 zuivel productiebedrijven met 2650 medewerkers; de R.M.I. over 1100 medewerkers.

Geplaatst: 23 oktober 2020

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 34