Bram den Braber vertelt over De Combinatie

BRAM DEN BRABER VERTELT OVER "DE COMBINATIE"

                                       Tentoonstelling en voordracht over de N,V, Melkinrichting De Combinatie

                                       van Bram den Braber met aansluitend een zuivellunch op 30 oktober 2011


De Combinatie ontkwam er ook niet aan, om uiteindelijk ook zelf het slachtoffer te worden van de sanering, ondanks zij zelf al diverse melkinrichtingen had overgenomen zoals, M.I. Bouwlust in Loosduinen, de Combinatie Westland in Naaldwijk,CMMC in Terneuzen en de Volharding in Middelharnis.


Begin jaren '70 nam de CMC,die inmiddels al de grootste aandeelhouder van De Combinatie was geworden, het aandeelpakket van Nederlandse Melk Unie [NMU] opgericht in 1961 over, e ging de handelsnaam over in, CMC-Melk Unie, en daarna weer in MelkunieHolland. Overschie sloot definitief zijn poorten eind 1989. Omdat MelkunieHolland op 1 januari 1990 fuseerde met DMV-Campina ontkwam ook het laatste stukje van wat eens de N.V. Melkinrichting De Combinatie er niet aan, en werd op 1 november 1991 het depot in de Linschotenstraat Rotterdam-Spaansepolder, officieel opgeheven en overgeheveld naar Bergeijk en Rijkevoort.

Gelukkig zijn er altijd mensen, waar ik ook mijzelf mag rekenen, die het niet kunnen laten om allerlei dingen uit het verleden te bewaren of te verzamelen. Ik zelf beperk mij tot foto's, films en ander beeldmateriaal,die ook op deze pagina weer rijkelijk zijn te bewonderen. Maar een oud collega van mij, Bram den Braber, presteert het om een heuse zuivelexpositie van zijn jarenlange verzamelde attributen te organiseren. Dat heeft hij ook gedaan in het museum "Oud Overschie" Arie Kranendonk, ook een oud collega van mij, heeft dit alles gefilmd. Zie het filmpje rechts.

De tentoonstelling was ook naar aanleiding van het boekje "Momenten uit de Overschiesche samenleving" deel 3 van de bekende Rotterdamse auteur Rein Wolters en oud leerkracht in Overschie, Ada van Noordwijk wat op het moment van schrijven is uitgebracht. Rein Wolters kwam voor informatie, voor dit boekje, o.a. terecht bij een boer in Nieuwerkerk a/d IJssel, alwaar hij een origineel melkjuk compleet met kettingen en emmers kreeg van die boer, als geschenk voor het museum. Op zondag 30 oktober 2011 overhandigde hij dit juk aan de museumbeheerder, John van den Berg. Zie het filmpje rechts.

Klik op afbeelding

Klik op afbeelding

Bram den Braber, begon hierna aan zijn voordracht over het ontstaan van de vele zuivelhandelaren die Overschie in het begin van de 19e eeuw rijk was, en uiteindelijk resulteerde in die ene grote zuivelfabriek de N.V. Melkinrichting De Combinatie. Verder ging hij ook in op een aantal zaken die daar aan verwant waren zoals, het ontstaan van de diverse melkfabrieken, en het verschil daar in, en ook de standaardisatie wet in 1940 aangenomen kwam aan de orde. het weer opbouwen van de zuivelindustrie na de 2e wereldoorlog, en alle regels opgelegd door de overheid. Maar ook dat De Combinatie in

1955als een van de eerste in Nederland de kartonverpakking introduceerde op de wereldtentoonstelling E55 en in Maasdam een limonadefabriek had, en de samenwerking met van Muijden & Piek. Ook aan de omschakeling in Overschie van consumptiemelk naar langhoudbare producten en het uiteindelijke einde van De Combinatie in Overschie, besteedde Bram ruime aandacht. Kortom, zeer de moeite waar om er eens aandachtig naar te luisteren in het filmpje rechts.

Klik op afbeelding

Na afloop van de voordracht van Bram den Braber, sprak John van den Berg van museum "Oud Overschie" een dankwoord uit aan Bram den Braber. Daarop volgde de presentatie van het nieuw verschenen boekje van de hier boven beschreven auteurs "Momenten uit de Overschiesche samenleving" deel 3 met daarin een hoofdstuk geheel gewijd aan de voormalige N.V. Melkinrichting De Combinatie in Overschie.Aansluitend daarvan, kon men gebruik maken van een zuivellunch, aangeboden door FrieslandCampina, verzorgd door de vrijwilligers van het museum "Oud Overschie"

Klik op afbeelding

Kli op afbeelding

De vele verhalen van de bewoners van Overschie en oud medewerkers over De Combinatie, verzameld en gepubliceerd door Rein Wolters in de Overschiesche krant, en in deel 3 met medewerking van Ada van Noordwijk in: Momenten uit de Overschiesche samenleving.

klik op afbeelding rechts.

Terug naar boven ↑

Pagina 34