Historie Melkvervoer
websitehistorie

WEBSITEHISTORIE

Ik ben in september 2007 begonnen met een blog om daar mijn foto's en verhalen op te kunnen plaatsen. Door de jaren heen heb ik heel veel op zuivelgebied zelf verzameld, en ook zeer veel aangeboden gekregen. Ook enkele collega's, Bram den Braber en Peter van Venrooij, waren destijds fanatieke verzamelaars van alles wat maar met de zuivel te maken had. Beiden hebben ook veel kennis in huis over deze materie. Bram beheerde in die tijd - samen met nog twee partners - een zuivelmuseum, genaamd "De Melkmaten", dat helaas door omstandigheden de deuren heeft moeten sluiten. Peter had veel ervaring en kennis opgedaan, en ook meegekregen van zijn vader, die jarenlang in de zuivel had gewerkt. Veel fotomateriaal van - toen nog - uitsluitend melkauto's kwam binnen. Peter kwam nog met het idee om die foto’s op een CD of op een DVD te branden en die te verkopen. We kwamen er al snel achter dat dit geen haalbare kaart zou worden, dus opperde ik om al het materiaal in mijn toch al bestaande blog, die voor iedereen toegankelijk was, te publiceren. Beiden gingen daarmee akkoord. Maar zij zagen het zelf niet zitten om tijd te investeren in het opbouwen en onderhouden van die website.


Door de beperkingen van zo'n blog waardoor al die foto's - en later veel ander zuivel-gerelateerd materiaal en vele verhalen - minder goed en overzichtelijk gepresenteerd kon worden, kwam ik terecht bij Magix websitemaker. Eerst werkte ik met de gratis versie, maar door de enorme aantallen foto's en films werd het al snel een betaalde versie, die inmiddels ook al weer bijna aan zijn maximum zit. Meer gigabytes zijn mogelijk, maar ik doe het er mee. Al vanaf het begin bouw en onderhoud ik deze website helemaal alleen, een tijdrovende en ook kostbare zaak. Vervuiling door reclames past niet; desnoods verwijder ik wat minder relevant materiaal, om zo weer wat nieuws te kunnen plaatsen.


De website had ik voornamelijk bestemd voor al het beeldmateriaal over het vroegere 'eigen' melkvervoer van campina melkunie, inclusief alle daarbij aangesloten voorgangers, vanaf eind 1800 tot aan het beëindigen van dat vervoer, toen ook dochteronderneming 'Zutrans' er op 4 mei 2008 noodgedwongen mee moest stoppen.


Maar omdat ik daarnaast zoveel ander materiaal kreeg aangeboden, kan de bezoeker ook nog volop genieten van de talloze andere zuivel gerelateerde onderwerpen zoals die van het melkbussenvervoer het RMO-transport het vervoer van de melkboer, zuivelreclames en filmpjes, zuivel gerelateerde filmpjes, de vele verhalen van [oud] zuivelmedewerkers enz. enz. In totaal zijn er zo'n ruim 4.500 afbeeldingen, gerangschikt over ruim 130 webpagina's die veelal ook nog subpagina's hebben, met als gemak dat je onderaan de pagina ook nog eens kan navigeren naar de vorige of volgende pagina. Rest mij alleen nog om alle bezoekers veel kijk en leesplezier toe te wensen.


De trouwe bezoekers van mijn oude site "melkvervoer van vroeger tot nu" zullen het al hebben gemerkt. Deze site is met ingang van 4 maart 2019 uit de lucht gehaald. De reden daarvoor was de verouderde flash-technologie; deze technologie wordt onder andere niet meer ondersteund op o.m. Iphones, smartphones en tablets. De geheel vernieuwde website is nu een HTLM- versie, die wel op alle apparaten ondersteund wordt. De oude link is overigens nog wel te gebruiken: je komt dan vanzelf op mijn vernieuwde site "Historie Melkvervoer".


Hans Klingenberg

Terug naar boven ↑

Pagina 3