Dirk Laros onderh.monteur

DIRK LAROS ONDERHOUDSMONTEUR

Vanaf de zomer in 1959 t/m december 1966 werkte ik als onderhoudsmonteur voor melkinrichting De Combinatie aan de ludolf de Jonghstraat in Overschie. Het was mijn eerste werkkring waar ik het best naar mij zin had. Flessenspoel en vulmachines waren best aan mij toevertrouwd. Het vullen van kratten werd in die tijd geautomatiseerd. Zo werden 20 flessen tegelijk met zuignappen van de band getild en met lasertechniek in een krat die aan de andere zijde stond losgelaten (zuignappen van vacuüm ontdaan). Ik liep graag in de fabriek rond en assisteerde de meisjes die aan de lopende band werkten, terwijl de productiechefs in die tijd de heer Boogaards en de heer Davelaar glimlachend toekeken.Zolang ik bij die productielijn stond bleef de band draaien en verhielp ik ter plaatse kleine storingen.

Verder had ik belangstelling voor meerdere facetten van het vak, zo wilde ik weten hoe yoghurt werd gemaakt yoghurt enten werd dat genoemd en wat een homogenisator doet (vetbolletjes in de melk kneuzen onder hogedruk). Ik haalde in die tijd een diploma zuivelmachinist bij de F.N.Z.


Complimenten ontving ik later voor mijn inzet met betrekking tot de sterielmolen, (een machine met korven waarin gevulde melkflessen gedurende 1 a 2 uur verblijven om tot 100 gr Celsius te worden opgewarmd) om te zetten naar een andere graden (andere maat van flessen) . een voorheen omvangrijke klus wist ik terug te brengen tot slechts uurtje werk. Was eigenlijk geen kunst want ontwerp van de machine was er op berekend alleen niemand wist het.

Jammer dat in de strijd om het bestaan en moordende concurrentie de directie besloot om melk in plastic te gaan verpakken, er werden dure, Italiaanse vulmachines aan-geschaft en plastic folie werd geleverd door Shell.Ik zie nog een wanhopige bedrijfsleider Boogaards bij die machines staan, problemenzoals statische elektriciteit te weinig of te veel warmte bij het sealen van de zakkenen de vloer vol met melk van opengebarsten plastic zakken.Ik denk dat mede door dit debacle De Combinatie ten onder is gegaan. Hoewel ik het zeer goed naar mijn zin heb gehad, ben ik in 1966 toch vertrokken naarde chemische industrie, ook omdat de verdiensten in de zuivel niet tot de top behoordenlogisch maar toch. het was een mooie tijd!


Dirk Laros. 12 februari 2014.


Groetjes Hans. Geplaatst: 2 april 2014.

Terug naar boven ↑

Pagina 40