De polycarbonaat melkfles

DE POLYCARBONAAT MELKFLES VAN CAMPINA - MELKUNIE

De "Polycarbonaat melkfles" is in februari 1996 geïntroduceerd door campina - melkunie als vervanging van de glazen melkfles, en maakt deel uit van het z.g. verpakking convenant, dat de staat in 1991 afsloot met campina - melkunie. het is een bijzondere fles geworden die alleen al qua gewicht eruit springt, slechts 80 gram. en dat is maar liefst 5x lichter dan zijn glazen voorganger, zodat er heel wat meer eenheden in de melkwagen geladen kunnen worden. Ook zijn vierkante vorm maakt dat er net zoveel flessen als pakken in een melkkrat passen, is ook nog onbreekbaar en afsluitbaar met een plastic dop, en tot 30x te hergebruiken. daarna wordt de fles vermalen om weer verwerkt te worden voor andere doeleinden.

Het Duitse Bayer, produceert de grondstof polycarbonaat, en het Oostenrijkse bedrijf Greiner maakt daar de flessen van, de eerste order bedroeg 5 miljoen flessen. het oorspronkelijke ontwerp, behoort toe aan campina - melkunie, maar die betrok al snel met succes zijn concurrenten zoals Coberco, Menken en FrieslandFoods, bij de productie van de nieuwe fles omdat zij er groot belang bij hadden dat er slechts één soort lichtgewichtsfles op de markt zou verschijnen een bijkomend voordeel was, dat ook de specifieke melkflessenkrat waarin 12 glazen melkflessen in konden, nu konden verdwijnen. Ook de melk [detail] handel en zijn afnemers waren zeer positief over deze nieuwe lichtgewicht polycarbonaat melkfles, die ten opzichte van de oude glazen melkfles, bijna de helft [45%] minder ruimte inneemt in de winkelschappen.

Maar eer het allemaal zo ver was, moesten eerst nog de nodige hobbels worden genomen, want het heeft wel zes jaar geduurd, vanaf 1990, eer deze polycarbonaat melkfles aan alle hoogste eisen van campina - melkunie voldeed, en dat waren er nogal wat. Alleen al het maken van de perfecte fles die aan alle eisen voldeed, zoals een temperatuur van 80º kunnen doorstaan, die nodig is om de fles te kunnen reinigen en weer steriel te maken. Dit duurde bij Greiner al maanden, ondertussen moest in de fabriek van campina - melkunie in Maasdam, en later ook in Eindhoven de hele productielijn worden aangepast en vernieuwd. na drie maanden ombouwen en een maand proefdraaien met nog de nodige aanpassingen, kon er een productie van 50 miljoen liter per jaar, in beide vestingen worden verwerkt.

Niet alleen de reinigingstemperatuur, maar ook het schoonmaakmiddel is van groot belang voor een optimale transparante en reukloze fles. En om te voorkomen dat de fles dof zou worden, ging men in zee met zeepfabrikant Henkel om samen een oplossing te bedenken voor een schoonmaakmiddel. Het werd een combinatie van zeep en loog die de fles transparant houdt en ook de lijmresten van het etiket zou verwijderen. Henkel ontwikkelde, met succes, zelf de etikettenlijm die ook aan hoge eisen moest voldoen, en dus niet de polycarbonaatfles zouden aantasten.

Voordat de fles de spoelmachine ingaat, wordt deze eerst nog gecontroleerd door middel van een lekdetector op lekkage, Veelal kleine gaatjes die, meestal moedwillig, zijn aangebracht en een geurdetector, die toen al met succes in de frisdrankenindustrie werd gebruikt. Deze geurdetector is een apparaat die kan nagaan of er vreemde stoffen in de fles hebben gezeten die zo diep in het polycarbonaat zijn in gewerkt, dat deze zelfs na reiniging de melk een vreemde bijsmaak kan geven. Uit een later onderzoek,bleek zelfs dat de consument melk uit de lichtgewicht polycarbonaatfles als lekkerder beoordeelde,

De lichtgewicht polycarbonaatfles heeft nooit de kartonverpakking kunnen verdringen, maar heeft wel een vaste plaats binnen de gangbare zuivelverpakkingen verworven, en heeft toch ook buiten wat nadelen, zoals het gebruik van chloor bij het productie proces van polycarbonaat, de reiniging van de flessen die de nodige energie vergt, alsmede de opslag die nodig is voor de emballage van kratten en pallets, ook vele voordelen. Die voordelen zijn, het product kunnen zien, liggend bewaren. een herafsluitbare dop, stapelbaar door zijn vierkante vorm, onbreekbaar en ongeveer 30x herbruikbaar en daarna weer te recyclen. De lichtgewicht polycarbonaatfles werd in het begin alleen met volle, halfvolle en karnemelk afgevuld, maar al snel volgde in 1979 door het installeren van een 2e afvullijn, ook de vla en yoghurt producten.


Groetjes Hans. Geplaatst: 12 maart 2010.

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 28