Melkflessenmuseum van Paul Luke

MELKFLESSENMUSEUM VAN PAUL LUKE

De [bij schrijven] 33 jarige Paul Luke een voormalige melkboer uit Essex - Engeland, werd min of meer er toe gedwongen een mini melkflessenmuseum te bouwen, voor zijn indrukwekkende collectie van meer dan 10.000 melkflessen. In Engeland is het heel normaal dat er op een melkfles reclames van allerlei aard, en die ook vaak niets met zuivel te doen hebben op de melkfles zijn aangebracht. Immers zo bereik je enorm veel huishoudens, en het levert een extra inkomen voor de zuivelfabriek op. Paul verzamelde zijn eerste melkfles in 1987, hij zat toen nog op school en was pas 9 jaar oud en hielp de melkman voor een extra zakcentje. Hij merkte op, dat verschillende melkflessen voorzien waren van reclames en raakte gefascineerd door een reclame van, Kellogs Cornflakes op een melkfles.

Paul hield deze apart, en nam hem mee naar huis het was voor hem de aanleiding om met het verzamelen van melkflessen met opdruk te beginnen. Een hobby die al snel overging in een passie voor de melkfles. Inmiddels was Paul zelf ook melkman geworden, met als gevolg dat zijn hobby volkomen uit de dreigde te lopen. Hij was na een tijdje verzamelen inmiddels de trotse eigenaar van meer dan 10.000 met reclame bedrukte melkflessen. De oudste melkfles in zijn collectie dateerde uit 1890. Het waren zijn ouders die hem aanmoedigde zijn hobby voort te zetten, met als achterliggende gedachte dat het hem zo bezighield, dat hij dan hopelijk uit de problemen zou blijven van de criminaliteit e.d. zou blijven. de vader an Paul is zelf volop actief bezig met de inmiddels eigen opgezette website deze te onderhouden en onder de aandacht te brengen van andere verzamelaars van soortgelijke melkflessen. De eigenlijke uitstraling van zijn collectie, begon op de vensterbank van zijn ouderlijk huis. Later, hij was inmiddels getrouwd, en omdat het in zijn huis gewoonweg niet groot genoeg was om deze steeds grotere collectie te herbergen, besloot hij in zijn achtertuin een mini museum te bouwen. Paul woont samen met zijn vrouw en dochter in Standford - Le-Hope

Al zijn verzamelde melkflessen komen van de vele zuivelbedrijven van tientallen jaren geleden, en zijn allemaal voorzien van een bedrijfsreliëf of pyroglazed en beschikken over een reclame, waarvan sommige exemplaren nog de enige zijn die nog bestaan, waardoor je de indruk krijgt dat Paul zijn collectie je doet denken aan een historisch verslag van de Engelse zuivelindustrie. Hij heeft alle flessen gevuld met polystyreen balletjes om zo de indruk melk te geven. Hij voegde er aan toe, de melkflessen in mijn bezit uit 1890, die toen voor het eerst werden geïntroduceerd, waren nog niet door de vergevorderde techniek in de glasindustrie groen van kleur, maar al een hele verbetering ten opzichte van het met de hand uitscheppen van de melk uit de bussen, wat toch werd gezien als zeer onhygiënisch.

Voor de zuivelfabrieken was het invoeren van de melkfles een enorme onderneming en investering. De eerste Britse melkflessen werden geproduceerd door de Express Dairy Compagnie in 1880 en voor het afsluiten van de melkfles, gebruikte men een porseleinen stop. De levering geschiedde door paarden getrokken karren 4 keer per dag. Door een nieuw pasteurisatie proces, welke was ontwikkeld in 1894, werd de melk gesteriliseerd en kon zodoende voor langere tijd worden opgeslagen en kon men de leveringen van af toen, beperken tot een keer per dag. De eerste reclames op melkflessen verschenen in 1920 er werd toen een zandstraaltechniek gebruikt om deze te etsen op het glas. De reclames verdwenen grotendeels weer in de jaren '60 met de komst van de infrarood flessenscanner.

Deze was speciaal ontworpen om te controleren op reinheid en onvolkomenheden van de fles waarbij, de op de fles aangebrachte reclames, een obstakel vormden om dit goed te kunnen uitvoeren. De favoriete melkflessen van Paul zijn die uit de jaren van rond 1950 die waren voorzien van advertenties in 3 of 4 kleuren, meestal voor boter en eieren. De reclames op de melkflessen waren voor iedere lokale zuivelonderneming anders, denk b.v. maar aan die van Paul zijn eerste fles met daarop de Kellogs reclame.

De unieke melkflessen in de collectie van Paul, hebben zeker een grote financiële waarde, maar de voormalige melkboer had nooit kunnen denken, en daar doet hij het ook niet voor, dat de monetaire waarde van zijn collectie zo hoog zou zijn. Paul Lucas is nog steeds een actief verzamelaar van bedrukte melkflessen, en werkt nu als verkoopmedewerker bij een zuivelonderneming in Hedfordshire. tevens is hij ook de trotse bezitter van 3 stuks melkventer wagens, vele soorten melkbussen, melkmaat kannen porseleinen flessenstoppen en ander zuivelgerelateerde historische voorwerpen. Altijd is Paul op zoek naar melkflessen met hun eigen naam of logo op de fles van lokale zuivelfabrieken, en verneemt graag van [oud] werknemers of andere geïnteresseerden de daarbij behorende informatie en/of foto's van de daar bijbehorende zuivelfabrieken. Toen ik Paul op de hoogte bracht dat ik een artikel met foto's van zijn melkflessenmuseum op mijn site had geplaatst, was hij daar laaiend enthousiast over en hebben wij sindsdien enige malen contact gehad, en allerhande zaken en afbeeldingen uitgewisseld.


Groetjes Hans. Geplaatst: 29 januari 2011

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 10