Arnhem-Camiz-Vecomi-Coberco

ARNHEM - CAMIZ - VECOMI - COBERCO

Ik geef het onmiddellijk toe, eigenlijk horen deze foto's van Coberco op deze website van Campina en zijn voorgangers hier niet. Maar zoals vele andere foto 's en prenten die ik in de loop der jaren heb verzameld en beslist niet weg doe, behoren ook deze.Ik zelf kwam jarenlang wekelijks, wel een of meerdere keren, met langhoudbare zuivelproducten bij de Coberco in Arnhem.Dus ook de Coberco in Arnhem, Eefde en Zutphen trouwens ook, is voor mij een stukje herinering, en voor u misschien ook wel, wat ik graag hier op deze pagina koester, en met u wilt delen.


Camiz, wat stond voor "Coöperatieve Arnhemsche Melkinrichting en Zuivelfabriek" en destijds was gevestigd in Arnhem aan de Westervoortsedijk, werd op 22 mei 1919 opgericht door 126 veehouders, de oprichting kwam voort uit onvrede over de melkprijs.De eerste directeur van deze nieuwe onderneming was de heer, J.C. Penning (1920-1947) welke een zeer nadrukkelijke rol heeft gespeeld in de sanering van de melkvoorziening in en rond Arnhem.


Camiz, ging in 1962 gedreven door verdere sanering in de Nederlandse zuivelindustrie, welke al in gang was gezet na de Tweede Wereldoorlog, op in Vecomi, afkorting van "Verenigde Coöperatieve Melkinrichtingen"Door die zelfde saneringsdrang werd 10 jaar later Vecomi zelf weer overgenomen door Coberco, ontstaan door het samengaan van 3 melkfabrieken. Lees daarvoor het artikel: Ontstaan van de naam "COBERCO"


In 1997 fuseerden de vier grote Nederlandse zuivelcoöperaties Coberco, Friesland Dairy Foods, Twee Provinciën en Zuid-Oost Hoek tot "FrieslandFoods"De sluiting in 2003 van de melkfabriek in Arnhem was dan ook een direct gevolg van deze schaalvergroting. Door deze sluiting kwam er tevens ook een einde aan 124 jaar centrale melkdistributie en melkverwerking in Arnhem.FrieslandFoods kreeg op 7 juli 2004 het predicaat Koninklijk en fuseerde uiteindelijk zelf ook in 2008 met de ook al uit vele overname en fusies opererende CampinaMelkunie, om zo de grootste zuivelproducent te worden in Nederland vanaf dat moment opererend onder de naam "Koninklijke FrieslandCampina"Het bedrijf noteerde toen 22.000 banen, had 17.000 aangesloten boeren en verwerkte 8,7 miljoen ton melk.


Groetjes Hans. Geplaatst: 20 januari 2016

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 25