Arnhem-Camiz-Vecomi-Coberco

ARNHEM - CAMIZ - VECOMI - COBERCO

Ik geef het onmiddellijk toe, eigenlijk horen deze foto's van Coberco niet op deze website van Campina en zijn voorgangers. Maar ze behoren tot de vele foto 's en prenten die ik in de loop der jaren heb verzameld en beslist niet weg doe. Ik zelf kwam jarenlang wekelijks, wel een of meerdere keren, met lang-houdbare zuivelproducten bij de Coberco in Arnhem. Dus de Coberco in Arnhem, maar ook die in Eefde en Zutphen, is voor mij een stukje herinnering, en voor u misschien ook wel, en daarom wil ik dit graag met u delen.


Camiz, wat stond voor "Coöperatieve Arnhemsche Melkinrichting en Zuivelfabriek" was destijds gevestigd in Arnhem aan de Westervoortsedijk, Het bedrijf werd op 22 mei 1919 opgericht door 126 veehouders, de oprichting kwam voort uit onvrede over de melkprijs. De eerste directeur van deze nieuwe onderneming was de heer, J.C. Penning (1920-1947) , die een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de sanering van de melkvoorziening in en rond Arnhem.


Camiz ging in 1962 op in Vecomi - afkorting van "Verenigde Coöperatieve Melkinrichtingen" - dank zij de verdere sanering in de Nederlandse zuivelindustrie, die in gang was gezet na de Tweede Wereldoorlog. Door die zelfde saneringsdrang werd 10 jaar later Vecomi zelf weer overgenomen door Coberco, ontstaan door het samengaan van drie melkfabrieken. Lees daarvoor het artikel: Ontstaan van de naam "Coberco".


In 1997 fuseerden de vier grote Nederlandse zuivelcoöperaties Coberco, Friesland Dairy Foods, Twee Provinciën en Zuid-Oost Hoek tot "Friesland Foods". De sluiting in 2003 van de melkfabriek in Arnhem was dan ook een direct gevolg van deze schaalvergroting. Door deze sluiting kwam er tevens een einde aan 124 jaar centrale melkdistributie en melkverwerking in Arnhem. frieslandfoods kreeg op 7 juli 2004 het predicaat ‘Koninklijk’ en fuseerde uiteindelijk zelf ook in 2008 met de ook al uit vele overnames en fusies ontstane campina melkunie, om zo de grootste zuivelproducent te worden in Nederland. Vanaf dat moment opereerde het bedrijf onder de naam "Koninklijke FrieslandCampina". Het bedrijf gaf werk aan 22.000 employé(e))s, had 17.000 aangesloten boeren en verwerkte 8,7 miljoen ton melk. Indrukwekkende cijfers…


Geplaatst: 20 januari 2016

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 25