Historie Melkvervoer
Zuivelauto albums

ZUIVELAUTO - A

Hier is het in 2007 allemaal mee begonnen: de jarenlange verzamelde foto 's van oude zuivelauto 's die ik toen had en die is uitgegroeid tot vele duizenden afbeeldingen, met dank aan de inbreng van de vele inzenders. Destijds stond alles nog op een blog met een verwijzing naar een gratis fotosite waarin alle afbeeldingen ongesorteerd in een album stonden, met veel ongevraagde storende reclame. Nu zijn alle foto 's overzichtelijk gerangschikt in een eigen album, met vermelding van de locatie waar het voertuig thuis hoort, verdeeld over meerdere pagina 's.


Op deze pagina start ik met de albums van voornamelijk die melkauto's die zijn gerelateerd aan het voormalige CampinaMelkunie en zijn voorgangers. Dit gaat terug naar de kleine melk- en boterfabriekjes vanaf zo rond 1900. Begin jaren 1900 kwamen de eerste melkfabrieken met eigen vervoer om daarmee de melk op te halen bij de boeren, en na verwerking te bezorgen bij hun klanten. Veel foto's werden er niet gemaakt in die beginjaren, maar uiteindelijk bleek het toch een aardige verzameling te zijn. Ik heb mij beperkt tot die categorie en tot die bedrijven waar ik werkzaam ben geweest, omdat ik daar het meeste inzicht in heb. Het gaat dus globaal om de gebieden Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, een gedeelte van Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg. Met al die fusies is ook Zutrans, Post-Kogeko en FrieslandCampina in beeld gekomen. Bij de laatste betreft het voornamelijk de rijdende melkontvangst, de RMO. Helaas is het eigen melkvervoer verdwenen; wat nog rest zijn de charters die het DC-Intra vervoer rijden, en waar ik geen enkele binding mee heb. Naast de melkauto’s zijn er ook vele foto's van de toen aangesloten zuivelfabrieken waar deze melkauto's thuis hoorden. De album-letters, beginnend met de A, zijn gerelateerd aan de plaats[en] waar de zuivelfabriek[en] staan, of in de meeste gevallen hebben gestaan. Een foto-album bestaat uit niet meer dan honderd foto's, dus in sommige gevallen, gaat de reportage over in een volgend album.


Veel kijkplezier

AMSTERDAM, ALLE MELKBEDRIJVEN


Amsterdam telde vele melkinrichtingen en bedrijven zoals:


De Onderlinge Vereniging van Veehouders - De Eendracht, afgekort de O.V.V., op de Lijnbaansgracht
Holland Melk in de Jan Steenstraat
VAMI later Sterovita en Melkunie aan de Overtoom en de Beijersweg
Melk Centrale Noord - Horna in Amsterdam Noord MI
Roomboterfabriek Plancius Amsterdam
Amsterdamsche Melk centrale aan de Prinsengracht
DC - Melkunie distributiecentrum in Duivendrecht.


Mogelijk zijn er veel meer, maar daar heb ik geen afbeeldingen en/of informatie over. Alle afbeeldingen van deze melkbedrijven, waren voorheen ongesorteerd in een album ondergebracht. Ik heb de moeite genomen om ze naar beste weten allemaal te sorteren per bedrijf om ze zo in een eigen album te plaatsen. Het zijn nu negen albums geworden. Van al die bedrijven is er door samenvoegingen en fusies niet een meer over. De laatste die zijn poorten sloot was het Distributie Centrum in Duivendrecht.

Onderlinge Vereniging Veehouders

De Eendracht Amsterdam 20x

057 - Amsterdam Holland Melk Reclamebord gif

Holland Melk Amsterdam 55x

Verenigde Amsterdamse Melk Inrichtingen

Sterovita Amsterdam 47xI

Melk Centrale Noord - Horna

Amsterdam 13x

Overige Melk Inrichtingen Amsterdam 7x

Pagina 48

Nederlandse Melk Unie Amsterdam 30x

Campina Melkunie Amsterdam 7x

dc Amsterdam

Albert Heijn distributie auto's

Amsterdam 27x

CMC - melkunie DC - Amsterdam

serie 1 - 100x

CMC - melkunie  DC - Amsterdam

serie 2 - 24x

Terug naar boven ↑