Historie Melkvervoer
Rotterdamsche Melk Inrichting

ROTTERDAMSCHE MELK INRICHTING

DEN HAAG - RESIDENTIE MELK INRICHTING

Al jaren lang heb ik wat mindere foto's in mijn fotoarchief van de R.M.I.- melkfabriek aan de Persoonsdam in Rotterdam – Feyenoord. R.M.I. staat voor Rotterdamsche Melk Inrichting.


Deze foto's dateren uit 1929.
Eigenlijk vond ik het vanwege de slechte kwaliteit de moeite niet waard deze te plaatsen op de website, mede in de veronderstelling dat ik ooit wel eens betere exemplaren zou krijgen.
Helaas is dat niet gebeurd, al zou je denken dat van deze, voor die tijd toch zeer grote fabriek met een rijke historie, er wel tientallen, zo niet honderden foto's in omloop zouden moeten zijn.
ik heb ze, op een paar na, nooit gezien, en dan heb ik het specifiek over de foto's van het R.M.I. -wagenpark, zoals b.v.de melktankwagens die werden gebruikt om de zogenoemde "afrijlokalen" te bevoorraden met losse melk, die dan weer door de vele tientallen melkslijters huis aan huis werd verkocht.
Ik heb deze zeer oude beelden toch maar zo goed als mogelijk opgeknapt en er een fotoshow van gemaakt, en wel omdat het, ondanks de slechte kwaliteit, toch zeer unieke foto’s zijn, die ik de liefhebbers van het zuivelvervoer niet wil onthouden.

Van dezelfde serie foto's uit 1929, heb ik ook een fotoshow gemaakt, waarop je de vele melkslijters van de Haagsche tak van de R.M.I. - de M.V.Z. - de fabriek ziet verlaten, op weg naar hun melkwijk voor het bedienen van de klanten, en naar hun melkwinkels.
M.V.Z. stond voor Melkinrichting Vereenigde Zuivelbereiders; het hoofdkantoor zetelde op de Keizersgracht 129 te Scheveningen.

Diverse foto’s zijn van De Rotterdamsche Melk Inrichting (R.M.I.), R.M.I. begon in 1932 met de productie van ERMI-ijs.[de E stond voor "Eerste"] Deze industriële ijsbereiding stond qua hygiëne op een hoger niveau dan de ambachtelijke ijsbereiding.
Van de Haagse tak van de Rotterdamse R.M.I. - De Residentie Melk Inrichting - zijn ook nog wat foto's te zien in deze serie.
 
Geplaatst: februari 2010

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 29