Historie Melkvervoer
Zutrans Magazine - Nieuwsbrief - Info

ZUTRANS - MAGAZINE - NIEUWSBRIEF - INFO

Van personeelsblad naar een Info op een A4 'tje
 
Het eerste Zutrans Magazine kwam uit in mei 1996, dit terwijl Zutrans al ruim een jaar bestond, vijftien maanden om precies te zijn. De directie wilde een eigen personeelsblad dat een keer per kwartaal zou moeten verschijnen, en aldus geschiedde. Het blad stond onder redactie van Joop Kraan en Bernie Putters, beiden journalisten. Toegegeven, het zag er allemaal professioneel en gelikt uit, met informatie waar je als chauffeur ook iets aan had; niet iedere chauffeur- denk aan de wijkchauffeurs – kwam ook wel eens op een andere vestiging. Maar nu bleef je op de hoogte van alle nieuwtjes en gebeurtenissen binnen Zutrans; althans, voor zover de directie die openbaar wilde maken. Helaas is het blad, na acht keer te zijn verschenen - het laatste Zutrans Magazine kwam uit in oktober 1998 - op last van de hoofddirectie van CampinaMelkunie gestopt. Er was namelijk inmiddels een eigen clubblad verschenen onder de naam CampinaMelkunie Focus, en er mochten geen aparte divisiemagazines meer verschijnen. Trapper, een vaste columnist, had zijn kopij voor nummer 9 en 10 al klaar; die is nooit meer officieel gepubliceerd, maar is wel hier te lezen.

Toch was het een vreemde gang van zaken: CampinaMelkunie had immers altijd de intentie gehad om van Zutrans een zelfstandig transportbedrijf te maken en dan is een eigen personeelsblad, dat helemaal op het transport is gericht, toch iets wat niet mag ontbreken. Temeer omdat in CampinaMelkunie Focus zelden enige informatie van of over Zutrans stond. Toch moet het een weloverwogen keuze geweest zijn, want Zutrans deed het inmiddels zo goed, dat er van afstoten geen sprake meer was. Zutrans was weer ingelijfd als een volledige dochter van CampinaMelkunie, en dus moest men het maar met CampinaMelkunie Focus doen.


Omdat er toch duidelijk de noodzaak en de behoefte was aan informatie specifiek van en voor de chauffeurs uit alle regio 's, kwam men in december 1998 met een alternatief in de vorm van een nieuwsbrief, onder redactie van P.J. Ugen en A. Velner. Maar ook deze keer kwam men niet verder dan slechts zeven uitgaven. De laatste Nieuwsbrief kwam uit op 6 december 1999. Helaas ben ik niet in het bezit van de nummers 5 en 6 van 1999, dus mocht iemand ze nog hebben, dan houd ik mij aanbevolen.

 

Zo’n drie jaar, tot aan november 2002, moesten wij het doen zonder nieuwsbrief of iets dergelijks. Toen verscheen, en nu onder redactie van M.Verzijl, de Zutrans INFO. Dit was omdat het management het wel een goed idee vond om ons weer enige malen per jaar op de hoogte te brengen van alle ontwikkelingen binnen Zutrans. De INFO verscheen tot december 2004. Slechts zeven keer werd er op deze wijze informatie gedeeld. En tot aan de overname in april 2008 kregen wij de informatie voornamelijk van de Ondernemingsraad en vakbonden.
 
Omdat ik bijna alles heb bewaard, en Zutrans als laatste onderdeel van het eigen zuivelvervoer, nu ook historie is geworden, heb ik op deze pagina alle Zutrans personeelsbladen gepubliceerd, zodat een ieder weer eens terug kan lezen hoe het er toen aan toeging.

Let op: sommige PDF-documenten hebben vanwege het grotere bestand wat meer tijd nodig om te openen.
 
Geplaatst: 1 april 2010

Zutrans Nieuwsbrief

Zutrans Info

Pagina 29

Terug naar boven ↑