Vecozuivel

In de tijd, toen ik nog als chauffeur mijn vrachten van Campina afleverde bij de vele distributiecentra in ons land, kwam ik ook veel bij de DEKA Markt in Velsen. Voor mij was het een fijn losadres, ik had goede banden met het personeel van het ontvangstkantoor en ook niet onbelangrijk, de koffie was gratis, wat wil je nog meer als chauffeur. Op mijn laatste werkdag kreeg ik nog een mooi afscheids cadeau, als blijk voor de fijne samenwerking, aangeboden door de medewerkers van de goederen ontvangst. altijd leuk als je gewaardeerd wordt.

Bijna altijd, stond ik bij de DEKA markt samen met de wagen van Vecozuivel te lossen, en op zaterdagochtend dronken we gezamenlijk een bakkie koffie. In die periode kwam de vracht van Vecozuivel nog vanuit de oude fabriek in Leusden, en reden zij met oud [huur] materiaal. De chauffeurs van Vecozuivel vertelde mij dat er een nieuwe fabriek werd gebouwd in Zeewolde, en er twee hagelnieuwe DAF XF spacecap aankwamen, met daarachter ook een nieuwe drie asser oplegger, en alles in de kleuren van Vecozuivel, dat het geen bluf was kreeg ik al snel te zien en te beleven. Ik mocht zelf ervaren hoe deze schitterende DAF XF reed, door onder streng toeziend oog, er een ritje op het industrie terrein mee te maken

De reden voor die nieuwe fabriek was, omdat er in Leusden, wat ligt even buiten Amersfoort tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, alwaar daar in het uitgestrekte weidegebied van Leusden de zuivelboerderij Vicariënerf ligt, genoemd naar een middeleeuwse kloostergemeenschap, het allemaal veel te krap was geworden door de steeds groter wordende omzet in biozuivel.


De melkveehouderij annex zuivelboerderij Vicariënerf, voorzag tientallen jaren lang, van vader op zoon, de dorpen en steden in de wijde omgeving van melk en melkproducten, die toen nog voornamelijk werden geproduceerd door melkfabrieken. In 1997 ontstond het idee, en omdat de behoefte al een tijdje bestond bij de beide broers van Rouwendaal, om de boerderij geheel om te vormen tot een modern en innovatief zuivel productiebedrijf, om het gehele productieproces natuurzuiver te houden, en weer terug te gaan naar de kwaliteit die vroeger zo vanzelfsprekend was. Als je zo’n beslissing neemt, dan haal je wel heel wat op je hals, want zo’n biozuivelbedrijf moet wel voldoen aan de strenge en wettelijk gestelde normen die gelden voor biologische producten wat zoveel wil zeggen dat:

De natuurlijke kringloop zoveel mogelijk in stand word gehouden. De bodem gezond en vruchtbaar wordt gehouden met compost, en er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Aan het welzijn van de koeien veel zorg besteedt wordt. Het gebruik van hormonen en het op systematische wijze verstrekken van diergeneesmiddelen, niet is toegestaan. Er geen chemische of synthetische geur, kleur en smaakstoffen, en/of conserveringsmiddelen worden toegevoegd.

Dit alles weerhield hen niet, en in 2000 startte de broers, Alexander en Jaco van Rouwendaal, bij hun ouderlijk huis Vicariënerf in Leusden, het zuivelbedrijf van biologische zuivelproducten, Vecozuivel, met Rouwendaal senior op de distributiewagen, zijn vrouw in de winkel, en de zoons Alexander en Jaco in de productie. Het begon met het vermarkten van 2 ton biologische melk van een buurman, het assortiment bestond uit, melk, yoghurt en vla. Het werd een groot succes, zeker toen Vecozuivel in september 2005, opnieuw een grote slag had geslagen op de markt van de biozuivel. De biologische melk werd vanaf toen, ook verkocht bij de Coöp supermarkten. Dat was een flinke opsteker voor Vecozuivel, die inmiddels ook al hun melk onder meer verkochten aan de Universiteit Utrecht, de KLM, en tientallen basisscholen, hun productie groeide in vijf jaar tijd van, 400.000 naar twaalf miljoen liter. en al snel was er te weinig ruimte op de zuivelboerderij Vicariënerf, voor een dringende uitbreiding om aan de steeds groeiende vraag naar biozuivel te voldoen.

In Achterveld, op bedrijventerrein De Fliert, vallend onder de gemeente Leusden, werd een stuk grond gekocht met de bedoeling daar een nieuwe zuivelfabriek te bouwen, niet wetend dat de bevolking van Achterveld, daar fel op tegen zou zijn. Zo erg, dat er zelfs in Achterveld een actiegroep werd opgericht tegen de komst van een zuivelfabriek in het dorp. De reden daar van was, dat de omwonenden vreesden veel overlast te krijgen, van met name de grote melkwagens die dagelijks af en aan zullen rijden. Ook de kleine ondernemers op De Fliert waren daar bang voor, ondanks de belofte van Vecozuivel dat het niet tot geluidsoverlast zou leiden in Achterveld. De schatting was, dat het verkeer er hooguit 1 procent zou toenemen, volgens de directie van het biologische bedrijf.

Vecozuivel voelde zich uiteindelijk weggepest door de omwonenden. een nieuwe grotere fabriek bouwen in Achterveld zat er niet meer in, en het bedrijf vertrok noodgedwongen naar Zeewolde, omdat het de omwonenden was gelukt, de nieuwbouw tegen te kunnen houden, deze verwachten namelijk te veel overlast van de vrachtwagens. Het niet kunnen uitbreiden, had Vecozuivel ook al de nodige klanten gekost. Eigenaar Van Rouwendaal gelooft niet dat het ooit nog goed komt, tussen Vecozuivel en de omwonenden. De gemeente Leusden kon met het vertrek leven. Ook al omdat het de bedoeling van Vecozuivel was, wel een kleinere toetjesfabriek in de gemeente bouwen. Na alle commotie rondom de mogelijke vestiging van het Leusdense bedrijf Vecozuivel. In 2006, is Vecozuivel na tegenwerking, van de actiegroep 'Geen zuivelfabriek in Achterveld', verhuisd naar Zeewolde. De aanvankelijke bedoeling van de familie Rouwendaal, om nog een toetjesfabriek te vestigen in plaats van de geplande zuivelfabriek, was inmiddels ook van de baan. De grond op De Fliert in Achterberg is ook niet langer eigendom van Vecozuivel.

Op 1 juni 2009, neemt Vecozuivel haar moderne en energiezuinige nieuwe fabriek, aan de Werktuigweg 37 in Zeewolde, in gebruik. Het levert een vergroting van de capaciteit op van 30 miljoen liter, naar 100 miljoen liter melk. Over 5 jaar denkt het bedrijf deze capaciteit volledig te benutten. Algemeen directeur Alexander van Rouwendaal, legt uit dat de nieuwe productieeenheid efficiënter is, en voldoet aan de laatste voedselveiligheidseisen. De processen zijn in hogere mate geautomatiseerd dan bij de oude fabriek, waardoor het risico op fouten kleiner is. Zo zal de verwerking van gangbare melk geitenmelk, en biologische melk, gegarandeerd gescheiden plaatsvinden. Momenteel is 80% van de melk die Vecozuivel verkoopt biologisch. Van Rouwendaal wil met de nieuwe fabriek naar 50% biologische melk, 40% reguliere melk en 10% geitenmelk. Zo hoopt hij een plek te verwerven op de markt voor gangbare zuivel. Het imago van Vecozuivel als sterk en stabiel merk met goede kwaliteit en betrouwbaarheid zal daarbij helpen, aldus de stellige overtuiging van de directeur.

Dat ze bij Vecozuivel bepaald niet stil zitten blijkt wel uit het feit dat zij in 2009 alle verpakkingen van de zuivelproducten in een nieuw jasje hebben gestoken. Daarvoor straalden de producten van Vecozuivel pure boeren ambachtelijkheid uit. Inmiddels was de doelgroep veranderd; deze is verschoven van traditionele gebruikers naar een meer trendy en bewuster publiek. De nieuwe verpakkingen zijn, strakker en moderner, en stralen meer biologisch uit, aldus Edgar Leblans, commercieel manager bij Vecozuivel. Verder dragen enkele verpakkingen het, 'Ik Kies Bewust", logo. Naast de bestaande literpakken kwam ook de introductie van 500 gram bekers met biologische yoghurt leverbaar in twee smaken met in de

toekomst de intentie, drinkyoghurts en vruchtenyoghurts onder het Vecozuivel merk, en mogelijk van diverse biologische en niet biologische private labels in het programma op te nemen. Zo is Vecozuivel licentienemer van het merk Bio+.

Eind 2010 heeft Vecozuivel op initiatief van HealthyLive, aan Philips op zijn melkpakken ruimte geven voor advertenties van Philips. Doel hier van is, om een keten van verantwoorde producten en diensten aan te bieden, zoals biologische en Fair-Trade producten, energiezuinige auto`s en groene stroom. Per kwartaal gaat het om 1,6 miljoen pakken, met een bereik van 10 miljoen mensen. De producten worden door heel Nederland verkocht in supermarkten als Dirk, Bas, Deen, Spar en Boni. Robert Kapteijn, marketing director Benelux bij Philips, verklaart dat de doelgroep van biologische melkpakken overeenkomt met de doelgroep van ledlampen. Deze consumenten zijn bewust bezig met gezondheid en welzijn. Daarom zal Philips op de pakken adverteren voor de nieuwe 12W MyAmbiance GLOW. Dat is een dimbare ledlamp die een gloeilamp van 60W kan vervangen.

Vecozuivel heeft anno 2011 een grootte naam verworven bij de consument op de binnenlandse biozuivelmarkt, als je van zuivelboerderij, tot toonaangevende zuivelfabriek weet te groeien, tot marktleider in ons land met als je grootste concurrent FrieslandCampina, met het biozuivelmerk Ecomel, [sinds 1980 op de markt], heb je het als familiebedrijf niet slecht gedaan. Toch kende Vecozuivel ondanks het succesverhaal, ook zijn ups en downs, zoals het leveren van biologische melk aan scholen, dat pakte een paar jaar geleden niet goed uit. Waren er eerst problemen met de distributie, omdat de vervoerder zijn zaakjes in eerste instantie niet op orde had, was het vooral op financieel gebied een heel gedoe, omdat de ouders de school moesten betalen, die op hun beurt het schoolmelkgeld vervolgens weer aan Vecozuivel moest overmaken. Dit werkte van geen kanten, en moest Vecozuivel noodgedwongen stoppen met het leveren van biologische schoolmelk.

Alexander van Rouwendaal heeft als opleiding alleen de middelbare agrarische school, en een cursusje boekhouden gevolgd. Zuivel is en blijft een zeer moeilijke markt, met vaak lage marges, zeker als je er naar streeft ook de melkveehouders een goede prijs te betalen. Sleutel van succes is, goed en betrouwbaar bekend staan, en altijd je afspraken nakomen aan de afnemers. Maar ook, doordat hij en zijn broer zeer goede mensen om zich heen hebben verzameld, die hun visie waar het met Vecozuivel naar toe moet, goed kunnen uitvoeren, zodat er elke dag weer melk in de schappen staat, bewijst dat zij hun zaakjes prima in orde hebben, ondanks ook aan Vecozuivel de economische crisis niet aan hun voorbij gaat. Met een niet al te beste markt en steeds heviger wordende concurrentie, zoals de komst van Arla de fusie van FrieslandFoods en Campina, en nu ook Almhof, met biologische vruchten yoghurt op de markt is gekomen, is het ook voor Vecozuivel zaak om de kosten zo laag mogelijk te houden, om tussen al die zuivelreuzen te kunnen overleven.


Overigens zou het mij niet verwonderen, als de bestuurders in Leusden, zo af en toe toch nog eens de wenkbrauwen fronsen door de gemiste kans, zij, zo'n prachtig biologisch zuivelbedrijf in hun gemeente hadden kunnen hebben.


Groetjes Hans. Geplaatst: 1 maart 2011.

Fotoshow Vecozuivel 20x

Klik op logo voor filmpje

Nieuwe ontwikkelingen voor Vecozuivel in september 2021


Zuivelhandelshuis Farmel uit Emmeloord neemt een meerderheidsbelang in Vecozuivel uit Zeewolde. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt.


In juni dit jaar had Farm Dairy uit Lelystad nog het plan om Vecozuivel over te nemen, maar de aangekondigde fusie werd een maand geleden afgeblazen. „Toen die deal niet door ging, konden wij met Vecozuivel om tafel”, zegt directeur Jetze Kempenaar van Farmel.


Goed uit elkaar


Volgens Vecozuivel-directeur Alexander van Rouwendaal zijn Vecozuivel en Farm Dairy goed uit elkaar gegaan. „We vinden het jammer dat het niet is gelukt, maar we hadden een verschil van inzicht over de eisen die aan ons werden gesteld bij de overname.”

Dat betrof met name de extra zekerheden die de aandeelhouders van Farm Dairy eisten. Daar kon Vecozuivel niet in meegaan, aldus Van Rouwendaal. „Voor de rest no hard feelings; Farm Dairy heeft netjes gehandeld. Wat ons betreft blijven we ook gewoon met hen samenwerken”, zegt hij. „Maar wij wilden wel graag verder met een partner. En toen diende Farmel zich aan.”


Eigen verwerkingslocatie


Voor Farmel past een meerderheidsbelang in Vecozuivel mooi, omdat het familiebedrijf uit Zeewolde beschikt over een eigen fabriek. „Een eigen verwerkingslocatie was een van onze strategische doelstellingen voor de lange termijn”, licht Kempenaar toe.

Farmel is een handelsbedrijf in zuivel en heeft circa 250 'eigen' Nederlandse en Belgische melkveehouders als leveranciers. Zij zijn goed voor zo'n 300 miljoen kilo melk op jaarbasis. Die melkstroom is ongeveer een derde van het totale melkvolume dat door Farmel wordt verhandeld.

Vecozuivel heeft geen eigen leveranciers. Het familiebedrijf uit Zeewolde verwerkt jaarlijks 70 tot 80 miljoen kilo melk, waarvan circa 40 procent biomelk.

Beide bedrijven werkten al samen; die samenwerking wordt nu dus intensiever. Het verkrijgen van dit meerderheidsbelang moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt.


Hands-on mentaliteit


Beide bedrijven kenmerken zich door korte lijnen en een hands-on mentaliteit. Vecozuivel heeft sterk behoefte aan constante en hoogwaardige duurzame melkstromen en Farmel heeft behoefte aan een betrouwbare en constante afname van melk. Farmel wilde, gezien de groeiende handelsmelkstroom, graag zelf een fabriek tot haar beschikking hebben, zo melden beide ondernemingen in het bijbehorende persbericht. „Het leveren van gezonde en duurzaam geproduceerde zuivel, dat is wat onze beide bedrijven drijft en waar we trots op zijn. Daaraan verandert helemaal niets”, stellen ze.


Tekst Gineke Mons.


Gineke Mons (1970) groeide op op een melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Terug naar boven ↑

Pagina 26