Historie Melkvervoer
Melkbedrijven in Zeeland

MELKBEDRIJVEN IN ZEELAND

Wemeldinge boter en kaasfabriek

Het Hart van 1893 tot 1952 


Eens telde Zeeland 24 zuivelbedrijfjes, meestal voor boter- en kaasbereiding. In 1884 waren er al een tiental coöperatieve zuivelfabriekjes, waarvan de meeste door stoom werden aangedreven. Omdat in Zeeland vooral akkerbouw bedreven werd - melkveehouderij bestond nauwelijks in Zeeland - was de melk-aanlevering naar deze relatief kleine melkfabriekjes zeer beperkt. De overlevingskansen waren dan ook ongunstig;.

Pas in 1916 ontstond er in Middelburg een coöperatieve melkinrichting. De naam was Coöperatieve Melkinrichting en Zuivelfabriek Walcheren. Het bedrijf was gevestigd aan de Poelendaelesingel. Zeeland leek toch een zuivelprovincie te gaan worden toen in de jaren ‘20 ook de fabrieken in Kloosterzande [1927], Aardenburg [1928] en IJzendijke erbij kwamen. Maar al kort na de Tweede Wereldoorlog hadden die te samen ook al geen bestaansrecht meer, en sloten ze één voor één hun poorten. Er bleven er nog een paar over, de VZ in Zierikzee, die in 1973 moest sluiten. En uiteindelijk moest ook de melkfabriek in Middelburg het na vele fusies ontgelden, het bedrijf sloot in 1979.


De consumptiemelk-voorziening in Zeeland werd vanaf toen verzorgd door de melkfabriek in Maasdam, en nu, anno 2010, vanuit de Friesland Campina- vestiging in Rotterdam-Keenstraat. Zeeland heeft nooit meegeteld als zuivelprovincie; in het verleden dus al nauwelijks en nu is het een gesloten boek.

Coöperatieve Melkinrichting en Zuivelfabriek Walcheren, gevestigd aan de Poelendaelesingel in Middelburg

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 06