Melkbedrijven in Zeeland

MELKBEDRIJVEN IN ZEELAND

Zonnemaire een boter en kaasfabriek opgericht in 1890 met een omzet van 5000 Kg per jaar redde het ook niet, en ging in 1907 al weer dicht.

Eens telde Zeeland 24 zuivelbedrijfjes, meest boter en kaasbereiding. Al in 1884 waren er al een 10 tal coöperatieve zuivelfabriekjes waarvan de meeste door stoom werden aangedreven. Omdat Zeeland voor het grootste gedeelte uit akkerbouw bestond, en nu nog, was de melk aanlevering naar deze relatief kleine melkfabriekjes zeer beperkt vanwege schaarste. De overleveringskansen waren dan ook zeer gering omdat melkveehouderij amper bestond in Zeeland.

Pas in 1916 ontstond er in Middelburg een coöperatieve melkinrichting met de naam, Coöperatieve Melkinrichting en Zuivelfabriek Walcheren, gevestigd aan de Poelendaelesingel aldaar. Zeeland leek toen toch een zuivelprovincie te gaan worden toen in de jaren 20 ook de fabrieken in Kloosterzande [1927], Aardenburg [1928] en IJzendijke er bij kwamen. Maar kort na de 2e wereldoorlog hadden die te samen ook al geen bestaansrecht meer, en sloten één voor één hun poorten. Er bleven er nog een paar over, de VZ in Zierikzee, die zijn poorten sloot in 1973 en uiteindelijk moest ook de melkfabriek in Middelburg het na vele fusies ontgelden, en sloot in 1979. De consumptiemelk voorziening in Zeeland werd vanaf toen verzorgt door de melkfabriek in Maasdam, en nu, bij schrijven in 2010, vanuit de FrieslandCampina vestiging in Rotterdam-Keenstraat. Zeeland een zuivelprovincie het zat er toen niet in en nu nog steeds niet.

Coöperatieve Melkinrichting en Zuivelfabriek Walcheren, gevestigd aan de Poelendaelesingel in Middelburg

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 06