Historie Melkvervoer
De Combinatie Zomerkampen

DE COMBINATIE ZOMERKAMPEN

DE COMBINATIE-ZOMERKAMPEN


Zo midden jaren ‘50 organiseerde” De Combinatie” [ de personeelsvereniging ?] voor de kinderen van het personeel zomerkampen. Zelf was ik toen nog niet in dienst bij de melkfabriek, dus ik weet er ook niets uit eigen ervaring over te vertellen. Peet Hartog stuurde mij weer een aantal foto's, afkomstig uit een album van zijn jongere broer Louis, over “ De Combinatie”. Daarbij zaten onder meer ook 19 foto's van een van deze zomerkampen, vermoedelijk die van 1956, maar zeker is dat niet.


Buiten de vele kinderen, zowel jongens als meisjes. waren er natuurlijk ook de begeleiders. Eén van hen is al herkend, Maarten den Hartog. [foto 3 midden] Helaas, van de andere dames en heren begeleiders zijn tot nu toe geen verdere namen van bekend. Ook weten we niet waar de zomerkampen werden gehouden. Op de foto's is te zien dat de kinderen fietsen bij zich hadden, deze en de rest van de bagage werden vermoedelijk door een melkwagen van het bedrijf afgeleverd en weer opgehaald. Of ook de kinderen van de andere Combinatie-vestigingen mee gingen is niet bekend. Kortom, er zijn nog vele vragen om te beantwoorden.


Er werd ook van alles gedaan, zoals zwemmen, fietsen en andere sporten. Waarschijnlijk waren er ook de [verplichte] dagelijkse corvee-diensten. Ongetwijfeld zijn er nog kinderen, [nu volwassenen natuurlijk] uit die tijd, die zo'n zomerkamp hebben meegemaakt en er nog mooie verhalen over zouden kunnen vertellen, en er mogelijk ook nog foto’s van in hun bezit hebben. Deze nodig ik dan ook van harte uit om te reageren; dit kan je doen door op onderstaand email-adres te klikken.


Geplaatst: 26 augustus 2013                                                                                                                   zuivel@historiemelkvervoer.nl

Fotoserie zomerkamp De Combinatie

Inmiddels weet ik weer wat meer over de zomerkampen van De Combinatie.Ik heb de foto's aan mijn zwager Paul Mastenbroek [zoon van directeur C. Mastenbroek] laten zien, hij kon mij vertellen dat de zomerkampen werden gehouden in Woudenberg op het [kampeer] terrein van de heer van de Lagemaat, en dat alle bagage, foerage [veel zuivel] en de fietsen met een vrachtwagen van De Combinatie [logisch natuurlijk] daar na toe werden gebracht en uiteraard ook weer werden opgehaald, of de kinderen ook in een vrachtwagen meegingen of met ander vervoer, wist hij ook niet meer.Het betrof hier inderdaad, zowel de jongens en meisjes van de werknemers van de vestigingen De Combinatie, Rotterdam en Maasdam.


Ook heeft hij enkele begeleiders herkend zoals Kees Vermeer, geheel links op foto 2, daarnaast Jan Veenis die op foto 14 de aardappelen schilt, en op foto 15, De Combinatie vlag in de mast hijst, of net heeft gestreken.

Op foto 3, rechts Kees Vermeer, midden Maarten den Hartog en links Bas.. ?

Kees Vermeer toont zich op foto 11 weer als een ware bandenplakker specialist.

Op foto 13 zit [op de rug gezien] directeur Jan van Blaricum, die een bezoekje kwam brengen aan het zomerkamp, en hier in een gezellig onderonsje met de begeleiders zich ongetwijfeld liet informeren of alles naar wens ging.

Geen van de vrouwelijke begeleidsters komen hem bekend voor, mogelijk zijn het de echtgenotes van de heren begeleiders.


Groetjes Hans, 29 augustus 2013.

Hier onder nog wat reacties van de kinderen die daar ook waren geweest Marianne Veenis schreef; Mijn vader Jan Veenis was ook een leider en mijn grootmoeder kookte, ik heb een keer in een wespen nest getrapt met spoorzoekertje doen dat gaf heel wat commotie volgens mij was kleine Jan Merbis er ook bij.

De Heer Lagemaat was er de eigenaar van, de zoon van Lagemaat heeft er nu een camping ,,de Heigraaf"

Miek van Kempen schreef; ik was mee ! Was ergens in een bos ! Veel melk een pap.

Rina Netten Breijer-Jonkers schreef; En lekkere kaas op brood herinner ik me.

Marianne Veenis schreef; Klopt helemaal vlak bij het Henschotermeer wat toen nog een ven was


Groetjes Hans, 6 september 2017

Van Rob van den Ouwelant kreeg ik deze 4 foto's Hij was zelf een aantal keren mee geweest op zomerkamp samen met m'n broers, zo rond 1965,

Bas Stolk verteld zijn ervaring,

Toen mijn broer en ik meegingen (2x) waren we denk ik 10-11 jaar. (dus terugrekenend midden jaren '50) Wel weet ik met zekerheid dat de maaltijd genuttigd werd op de deel van de boerderij van de familie van de Lagemaat, aan de Heigraaf in Woudenberg. Direct na aankomst moest iedereen zijn strozak vullen en naar de hooizolder brengen die boven de deel gelegen was. De zoon van de familie (voor intimi Bertus, destijds rond de 20-25 jaar) is een camping begonnen welke uitgegroeid is tot vakantiepark "De Heigraaf". (www.heigraaf.nl)

Terug naar boven ↑

Pagina 37