Historie Melkvervoer
Affiches

ZUIVELAFFICHES EN FOLDERS

Begin vorige eeuw promootte men de zuivel door middel van affiches en folders. Elk zuivelbedrijf had zo z’n eigen logo, of een slogan waarmee men zijn waar aanprees bij de consument. Het waren bijna altijd getekende en ingekleurde affiches, uit een tijd dat de fotografie nog niet de mogelijkheid had een afbeelding tot affiche-formaat uit te vergroten; kleurenfotografie bestond nog niet. Al met al was zo’n productie een kostbare zaak. De drukkerijen waren de aangewezen bedrijven om deze affiches te maken. En er zitten ware kunstwerken tussen. Waarschijnlijk is er zelden of nooit meer aan een origineel exemplaar te komen, vermoed ik.


Een enorm aantal van deze affiches werden in opdracht van het Nederlands Zuivel Bureau gemaakt, met als doel - hoe kan het ook anders - de zuivel in al zijn vormen te promoten: boter kaas en diverse soorten melkproducten en papsoorten. Ook investeerde het bureau veel in promotie-materiaal voor onder meer schoolmelk, in de vorm van zonnekleppen, posters, stickers, stripboekjes voor de M-Brigade, Gnerk en Joris Driepinter. En wie herinnert zich niet ‘Melk De Witte Motor’, en ‘Ik Drink Melk - U Ook ?’ met veel bekende Nederlandse gezichten. Kortom, vele honderden affiches zijn er de afgelopen eeuw ontworpen en gepubliceerd. Ook in de bioscopen waren de zuivelreclames te bewonderen.


Maar de echte doorbraak kwam natuurlijk toen er op TV reclame mocht worden uitgezonden. Helaas zijn hier wel de mooie en vaak zo aansprekende affiches mee naar de achtergrond gedrongen. Er wordt meestal slechts een product getoond. Gelukkig zijn er altijd nog de verzamelaars van deze affiches, die ook bereid zijn deze met anderen te delen. Daardoor kan ik een enorm aantal - meer dan 900 van deze affiches - op deze website kan laten zien.


Veel kijkplezier.


Geplaatst: maart 2010.

Amersfortia - Amersfoort

7x

Boter

74x

Camiz Coberco - Arnhem

7x

Campina

25x

COVO - Den Haag

5x

De Melkweg s'Gravenhage

5x

De Sierkan - s'Gravenhaagsche Melkinrichting 16x

ERMI Rotterdam

4x

Coop Zuivelfabriek Emmen

6x

Pagina 63

Frico

5x

Friesche Vlag - Leeuwarden

9x

Gnerk De Witte Motor

8x

Het Huis ter AA

5x

Holland Melk Amsterdam

7x

Hygienische Melkinrichting - Hilversum

10x

Ik Drink Melk

10x

Joris Driepinter

23x

Kaas

82x

Terug naar boven ↑