Affiches

©

ZUIVELAFFICHES EN FOLDERS

Begin vorige eeuw begon men al door middel van affiches en folders de zuivel te promoten, elk zuivelbedrijf had wel een eigen logo of slogan waarmee men zijn waar aanprees bij de consument.Het waren bijna altijd getekende en ingekleurde affiches zeker in het begin toen de fotografie nog niet in staat was om zo groot uit te vergroten en kleur was er al helemaal nog niet, bovendien was het een zeer kostbare zaak en warende drukkerijen de aangewezen bedrijven om ze te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat er ware kunstwerken tussen zitten en je waarschijnlijk zelden of nooit meer aan een origineel exemplaar kan komen denk ik zo maar.


Een enorm aantal van deze affiches werden in opdracht van het Nederlands Zuivel Bureau gemaakt om hoe kan het ook anders, de zuivel in al zijn vormen te promoten zoals, boter kaas en diverse soorten melkproducten en pap soorten. Ook investeerde zij veel in promotie materiaal voor bijvoorbeeld schoolmelk in de vorm van zonnekleppen posters stickers stripboekjes voor de M-Brigade Gnerk en Joris Driepinter. En natuurlijk niet te vergeten, Ik Drink Melk - U Ook ? met vele bekende Nederlandse gezichten en Melk De Witte Motor, kortom vele honderden affiches zijn er de afgelopen eeuw gemaakt en gepubliceerd, ook in de bioscopen waren vele zuivelreclames te bewonderen.


Maar de echte doorbraak kwam natuurlijk toen er op TV reclame mocht worden uitgezonden waar tot op de dag van vandaag gretig gebruik van word gemaakt, helaas zijn hier wel de mooie en vaak aansprekende affiches mee naar de achtergrond verdrongen en word vaak slechts enkel het product getoond. Gelukkig zijn er altijd mensen die veel van deze affiches hebben verzameld en ook bereid zijn deze met anderen te delen, vandaar ik hier een enorm aantal, meer dan 900 van deze affiches op deze website kan vertonen, het was een helse klus om alles uit te sorteren maar dat is redelijk gelukt, veel kijkplezier.


Groetjes Hans, Geplaatst maart 2010.

Amersfortia - Amersfoort

7x

Boter

74x

Camiz Coberco - Arnhem

7x

Campina

25x

COVO - Den Haag

5x

De Melkweg s'Gravenhage

5x

De Sierkan - s'Gravenhaagsche Melkinrichting 16x

ERMI Rotterdam

4x

Coop Zuivelfabriek Emmen

6x

Pagina 61

Frico

5x

Friesche Vlag - Leeuwarden

9x

Gnerk De Witte Motor

8x

Het Huis ter AA

5x

Holland Melk Amsterdam

7x

Hygienische Melkinrichting - Hilversum

10x

Ik Drink Melk

10x

Joris Driepinter

23x

Kaas

82x

Terug naar boven ↑