Historie Melkvervoer
Peter Savenije - Zijn Spijkstaal in 3d

PETER SAVENIJE

ZIJN SPIJKSTAAL IN 3D

Spijkstaal electro melkkar in 3D


Zo nu en dan zit er tussen de vele mails die ik binnen krijg eentje bij die er uit spring; neem nou die van Peter Savenije uit Tilburg, In het dagelijkse leven is Peter architect, zonder enig zuivelverleden. Maar desondanks raakte hij toch enorm gefascineerd door de Spijkstaal electrocar, en hij ging aan de slag met zijn hobby: het tekenen in 3D. Ik vind het resultaat zo prachtig geworden, dat ik de bezoekers van deze site er van mee wil laten genieten. Hier onder de e-mail die ik kreeg toegezonden van Peter Savenije.

Beste Hans.


Ik heb enorm genoten van je website, de vele foto's vormen een rijke geschiedenis. Zelf ben ik werkzaam als architect en heb in zoverre geen directe relatie met melkvervoer. Ik ben opgegroeid in een tijd dat het straatbeeld overheerst werd door venters. Geboren in 1957, in mijn jeugdjaren waren er minder handkarren en nog maar enkele paard en wagens. Al snel kwamen de elektrische karretjes [Spijkstaal] waar je inderdaad wel eens een stukje in mee mocht rijden. En soms, als je in een ondeugende bui was, ging je achterop de bumperstaan om zo mee te liften. Meestal duurde zo’n ritje niet lang, want de melkboer had je al snel in de gaten. Bij mij in Tilburg kwamen Smarius en Varopa [brood, koeken beschuit] en de ZM-zuivel langs de deur in de bekende elektrokarren. De groenteboer had een open kar met losse motor en stuurstang. De visboer had een gemotoriseerde bakfiets. Later kwam ook de SRV met de rijdende winkel. Omdat ik altijd gefascineerd was, en ben, door deze elektrokarren, ben ik gaan zoeken naar foto's. De website van Spijkstaal geeft niet veel informatie over deze oude elektrokarren. Jouw website gaf wel veel beeldmateriaal en ook op internet vond ik foto's. Ik teken veel met 3D programma's waaronder het programma Sketch-Up. Op een regenachtige zondag ben ik eens begonnen om zo‘n karretje te tekenen. Helaas had ik geen maattekening en ik wilde ook niet zo’n kar helemaal gaan opmeten. Ik vond het leuker om te improviseren en mijn fantasie ook wat ruimte te geven. Uiteraard wilde ik wel een reëel beeld geven, maar de details zijn niet altijd kloppend. Omdat ze zo enorm illustratief zijn, is het misschien leuk om ze op de website te plaatsen. Ze staan hieronder afgebeeld en als je het de moeite waard vind, kan ik je ze als JPG mailen.


Met vriendelijke groet, Peter Savenije.

Naschrift
Dat vond ik een prima idee, omdat het perfect past op deze website. Zoals al gezegd heeft Peter al deze afbeeldingen getekend in het 3D programma Sketch-Up, Alle details, zelfs de flessen in de vitrine en het dashboard, zijn tot in de kleinste details door hemzelf getekend. Peter, en ook ik natuurlijk, hopen dat alle bezoekers van deze site de tekeningen met veel genoegen zullen bekijken.


Geplaatst: 11 juni 2014

Spijkstaal 01
Spijkstaal 02
Spijkstaal 03
Spijkstaal 04
Spijkstaal 05
Spijkstaal 06
Spijkstaal 07
Spijkstaal 08

Terug naar boven ↑

Pagina 31 - 19