Historie Melkvervoer
Bram den Braber vertelt over De Combinatie

BRAM DEN BRABER VERTELT OVER "DE COMBINATIE"

De Combinatie ontkwam er ook niet aan om uiteindelijk ook zelf het slachtoffer te worden van de sanering, ondanks dat zij zelf al diverse melkinrichtingen had overgenomen, zoals Bouwlust in Loosduinen, de Combinatie Westland in Naaldwijk, CMMC in Terneuzen en de Volharding in Middelharnis.


Begin jaren '70 nam de CMC, die inmiddels de grootste aandeelhouder van De Combinatie was geworden, het aandeelpakket van Nederlandse Melk Unie [NMU] over; de NMU was opgericht in 1961. De handelsnaam werd CMC-Melk Unie en daarna MelkunieHolland. Overschie sloot definitief zijn poorten eind 1989. Omdat MelkunieHolland op 1 januari 1990 fuseerde met DMV-Campina ontkwam ook het laatste stukje van wat eens de N.V. Melkinrichting De Combinatie was er niet aan, en op 1 november 1991 werd het depot in de Linschotenstraat Rotterdam-Spaanse polder officieel opgeheven en overgeheveld naar Bergeijk en Rijkevoort.

Gelukkig zijn er altijd mensen, onder wie ik ook mijzelf mag rekenen, die het niet kunnen laten om allerlei dingen uit het verleden te bewaren of te verzamelen. Ik zelf beperk mij tot foto's, films en ander beeldmateriaal, die ook op deze pagina weer volop zijn te bewonderen. Maar een oud-collega van mij, Bram den Braber, presteert het om een heuse expositie van zijn jarenlang verzamelde zuivelattributen te organiseren. Dat heeft hij ook gedaan in het museum "Oud Overschie". Arie Kranendonk, ook een oud-collega, heeft dit alles gefilmd. Zie het filmpje.

De tentoonstelling was ook naar aanleiding van het boekje Momenten uit de Overschiese samenleving, deel 3, van de bekende Rotterdamse auteur Rein Wolters en oud-leerkracht in Overschie Ada van Noordwijk. Het boekje is op het moment van schrijven uitgebracht. Rein Wolters kwam voor informatie voor dit boekje ook bij een boer in Nieuwerkerk a/d IJssel, van wie hij een origineel melkjuk compleet met kettingen en emmers kreeg, als geschenk voor het museum. Op zondag 30 oktober 2011 overhandigde hij dit juk aan de museumbeheerder John van den Berg. Zie het filmpje.

Bram den Braber hield bij deze gelegenheid een voordracht over het bestaan van de vele zuivelhandelaren die Overschie in het begin van de 19e eeuw rijk was, iets wat uiteindelijk resulteerde in die ene grote zuivelfabriek: de N.V. Melkinrichting De Combinatie. Verder ging hij in op een aantal zaken die daaraan verwant waren, zoals het ontstaan van de diverse melkfabrieken, en de verschillen tussen die bedrijven. Ook de standaardisatie-wet van 1940 kwam aan de orde. Evenals het weer opbouwen van de zuivelindustrie na de Tweede Wereldoorlog, en alle regels die door de overheid werden opgelegd.


Maar ook vertelde hij dat De Combinatie in 1955 als een van de eerste in Nederland de kartonverpakking introduceerde. Dit gebeurde op de wereldtentoonstelling E55. Andere punten waren de limonadefabriek in Maasdam en de samenwerking met van Muijden & Piek. Ook aan de omschakeling in Overschie van consumptiemelk naar lang-houdbare producten en het uiteindelijke einde van De Combinatie in Overschie besteedde Bram ruim aandacht. Kortom, zeer de moeite waard om te beluisteren in het filmpje.

Na afloop van de voordracht van Bram den Braber sprak John van den Berg van museum "Oud Overschie" een dankwoord uit aan Bram den Braber. Daarop volgde de presentatie van het nieuw verschenen boekje van de hier boven beschreven auteurs Momenten uit de Overschiese samenleving, deel 3, met daarin een hoofdstuk geheel gewijd aan de voormalige N.V. Melkinrichting De Combinatie in Overschie. Aansluitend daarop kon men gebruik maken van een zuivellunch, aangeboden door FrieslandCampina, verzorgd door de vrijwilligers van het museum.

Klik op afbeelding voor de vele verhalen van de bewoners van Overschie en oud-medewerkers van De Combinatie, verzameld en gepubliceerd door Rein Wolters in De Overschiese krant, en in Momenten uit de Overschiese samenleving deel 3, met medewerking van Ada van Noordwijk.

Terug naar boven ↑

Pagina 34

Klik op afbeelding